A délegyházi diótároló története

Az Aranysas 2019. áprilisi számában jelent meg Magó Károly cikke a Kiskunlacházánál lezuhant B-24 típusú bombázó legénységének történetéről.

A történet elolvasása után május 22-én kereste meg Magó Károly roncskutatót Léhmann Antal, és arról tájékoztatta, hogy birtokában van a gép egyik oxigéntartálya, valamint ismer egy olyan helyi lakost, aki meg tudja mutatni, hogy hova zuhant a repülőgép.
2019. június 12-én a roncskutatók ellátogattak Délegyházára, ahol a Polgármesteri Hivatalban Dr. Riebl Antal polgármester, Léhmann Antal és Kerepesi László fogadta a csapatot. Átadták a lezuhant repülőgépből származó oxigénpalackot, melyet  Komáromi / Kronome/ István őrzött meg, majd bemutatták Zatykó Károly szemtanút, aki elmondta, hogy ilyen neki is van otthon, diót tart benne, de van még egy motorburkolat is a portáján. Ezután elmesélte a gép lezuhanását: „Tulajdonképpen én postás voltam Délegyházán. Akkor még nem volt postahivatal, én váltottam a postát a vonatnál. Ki kellett vinni az összegyűlt leveleket, ami a vonattal jött, azt meg elhoztam. Akkor volt a nagy bombázás és a vonatok nem mindig tudták lehozni a postát, ha légi veszély volt. A vonat nem jött és én sem tudtam cserélni a postát. Várakoztam egy darabig, majd szólt az állomásfőnök, hogy ne várjak tovább, menjek nyugodtan haza, mert légiveszély miatt nem jön a vonat. Elindultam haza, a postát vittem vissza magammal. A gép szépen jött lefelé, féltem, az hittem rám zuhan. Amikor láttam, hogy baj van, akkor leugrottam a bicikliről, én meg gyorsan belapultam az árokba. Siklott én azt hittem, hogy rám fog esni. A gép szétrobbant, ropogtak a lőszerek. Egy kis csomag félét láttam mellettem. Abban halászati felszerelés volt. Különböző féle horgok voltak benne, meg bicska, azzal lehetett a halat megpucolni. A repülőből két ember ugrott ki, őket elfogták, az egyiket Neubauer János vadászpuskával kísérte, a másikat katonák.”
Ezt követően a roncskutatók kimentek a lezuhanás helyszínére (mely jelenleg sportpálya és a település vízművének területe). Az elmúlt évtizedek során jelentős tereprendezést hajtottak végre, így a detektoros felmérésre nem volt lehetőség.
Ezt követően Zatykó Károly megmutatta az udvarát, ahol a tartályon kívül egy Il-2 csatarepülőből származó páncéllemezt is találtak Magó Károlyék, melyet a tulajdonos felajánlott a RepTárnak.