Halifax és B-24 – emlékek Mórahalomról

Szél Imre felajánlásának köszönhetően került a RepTárba egy eredeti fénykép, amelyen az 1944. szeptember 11-én Ruzsánál lezuhant Halifax bombázó roncsa látható.

A JP-288 jelzésű, lengyel felségjelű Halifax sikeresen teljesítette a feladatát, majd visszaindult támaszpontja felé, azonban oda már nem érkezett meg.  Hajnali 3 óra körül Ruzsánál, a német 6. Éjszakai Vadászrepülő Ezred egyik pilótája, Wilhelm Jochnen főhadnagy lőtte le a repülőgépet. A hét fős személyzet Zbigniew Jerzy Kozłowski törzsőrmester bombázótiszt, Tadeusz Lach hadnagy navigátor, Włodzimierz Sergiusz Fedziński törzsőrmester pilóta, Franciszek Dziadula őrmester lövész, Stanisław Józef Mucha őrmester fedélzeti mérnök, Witold Paździor őrmester rádiós, Bolesław Podsiadły őrmester lövész hősi halált halt.
Az eseményről - a kutatások jelenlegi állása szerint - ez az egy fotó került nyilvánosságra.

Szél Imre birtokában volt egy másik repüléstörténeti érdekesség, amelyet szintén felajánlott a RepTárnak. A képen látható gyerekjáték egy B-24-es bombázó repülőgép keverékszabályzójából készült. Fenyődeszka darabokból egy „házat” készítettek a karos szerkezetnek, amelyet egy 75 cm hosszú deszkának az egyik végére erősítettek fel, így lett kialakítva a képzeletbeli pilótafülke. A deszkára ráülve a karokkal lehetett játszani.