Jak-11 sztori

A Jakovlev – szovjet – tervező iroda legismertebb repülőgépei között volt a Jak-11-es, vagy, ahogy mi magyarok elneveztük: az Ölyv.

A második világháború utáni időszakban a magyar néphadsereg egyik legalapvetőbb gyakorló repülőgépe volt, amelyből 1950-1956 között, összesen 64 darabot rendszeresítettünk és 1960-ig repültük a típust. Mindössze 2 darab maradt belőle. Az egyik példány Szolnokon a RepTárban látható, és nem is akármilyen helyet foglal el a múzeumban, hiszen az Ölyv, a kiállítóhely emblematikus repülője, így stilizált formában sok helyről visszakacsint a látogatókra.
Kevesen tudják, hogy a RepTárban kiállított Nord 1002-es típusú repülőgépünket (quazi Messerschmitt 108 Taifun) a másik megmaradt Jak-11-esnek köszönhetjük. Anno, egy Air France-os pilótával cseréltük el a második Ölyvet, a „Taifun”-ra. A Franciaországba került Jak-11 évek óta épül-szépül. Lassan halad a munka, nemcsak azért mert nagyon precíz az oldtimeres szerelő, hanem, mert önerőből hozza rendbe a gépet, tervei alapján: repülőképes állapotba. Az ígérete szerint, amikor elkészül, magyar színek, magyar feliratok és magyar felségjel lesz rajta. Drukkolunk neki!