Sebesen, mint a szél!

Nem véletlenül kapta a „Taifun” becenevet a 315km/h maximális sebességgel repülni képes Bf 108-as repülőgép, amely tervezésének 1933-ban látott neki Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt, az egyetemes repüléstörténet egyik kiemelkedő alakja.

A neves konstruktőr a 4. Challenge de Tourisme Internationale repülőversenyen való részvételre fejlesztette ki az egymotoros sport- és túrarepülőgépet. A megalkotott konstrukció olyan szerkezeti megoldásokat tartalmazott, amely megalapozta a modern repülést. A teljesen fémtestű géppel számos rekordot állítottak fel pilótái, közöttük a „Taifun Lady” néven is ismert tehetséges pilótanő: Elly Beinhorn.
A „Taifun”-t több ország alkalmazta a II. világháborúban, így a Magyar Királyi Honvéd Légierő is. Magyarország  8 db. Bf 108 típusú repülőgépet alkalmazott futár és felderítő feladatkörben, sajnos azonban egy sem maradt meg gépeinkből.
Franciaország egy altípusát a háború után is gyártotta Nord Pingouin néven Renault motorral.  A Szolnokon kiállított gép, 1946-ban Franciaországban készült
Nord 1002 típus. 2006-ban érkezett Szolnokra, 2008-ban újították fel és 2016 óta látható a RepTárban, az idén 75 éves szépség.