Szentgyörgyi Dezső relikviát kapott a RepTár

A RepTár 2017-ben újabb kivételes relikviával gazdagodott. Ifj. Szentgyörgyi Dezső ajándékozta édesapja MALÉV-os igazolványát a múzeumnak.

Repülős berkekben fogalommá vált Szentgyörgyi Dezső neve és személye. Emlékét a hazánk légterét védelmező vadászrepülők alakulata, az MH.59. Repülőbázis 1990.április 28-ától, nevében is őrzi.

Szentgyörgyi Dezső a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája. 220 harci bevetésen bizonyította bátorságát a 30 igazolt légigyőzelmes pilótaász. A második világháborúban a keleti frontra kitelepült szolnoki Dongó században szolgált. 1944 májusában megalakult 101. Puma vadászrepülő osztályba a Dongó is beolvadt, így került Szentgyörgyi Dezső a 101/2 „Retek” századba. Mint „Puma” pilóta vezére a bátorság, kísérője a jó szerencse volt! Hónapokon keresztül a sokszoros túlerővel szemben oltalmazta Magyarország légterét. 1945 májusában amerikai hadifogságba került, majd hazatérve a MASZOVLET-nél lett pilóta. 1950-ben koholt vádak alapján hat évet töltött börtönben. Szabadulását követően, 1957 és 1971 között több mint ötmillió kilométert repült a MALÉV gépeivel. Utolsó útján a koppenhágai repülőtér megközelítése közben egy Il-18-assal légikatasztrófát szenvedett. A Pilóta, akit a háborúban nem fogott a golyó, aki minden gépet hazahozott háborús és békeidőben is, a tengerbe zuhanva vesztette életét…