Szolnoki kötődésű emléktárgy került a RepTárba a közelmúltban

A történet szála a ’80-as évekbe nyúlik vissza. Farkas Bertalan kiképzett űrhajósunk 1980. május 26-án beírta magát a magyar repüléstörténet nagykönyvébe.

A Szojuz-36 űrhajóval emelkedett a magasba mely később összekapcsolódott a Szaljut-6 űrállomással. Nem sokkal a június 3-ai visszatérése után már a magyar városokban ünnepelhette a nemzeti hőst a lelkes tömeg. Szolnokra 1980. június 21-én érkezett ahol egész napos programja részeként meglátogatta almamáterét a Kilián György Repülőtiszti Főiskolát –s a korabeli fotók tanúsága szerint - beült annak az L-29-es „Delfin” repülőgépnek a pilótafülékéjébe, amely napjainkban a RepTár kiállításában tekinthető meg. Többek között ezen a sugárhajtású oktatógépen történt Farkas Bertalan kiképzése Szolnokon.
A városi program folytatásaként - az 1970-ben a Tiszaliget bejáratánál felállított felszabadulási emlékmű parkjában - rózsákat ültetett a szovjet-magyar űrpáros. Később ide került az az emlékoszlop, amelynek ferdén metszet lapjára lett elhelyezve egy fém emléktábla.
A képen látható relikvia hamarosan a RepTárban lesz megtekinthető.