Tomika begurult a Hangárba

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy a….”Tomika” néven emlegetett, GAZ 69 (APA-12) kocsinak miért virít az elején UAZ felirat? ​

A Gorkij Autógyár - GAZ (Гoрьковский Aвтомоби́льный Завод) a néhai Szovjetunió nagy kapacitású autó- és teherautógyára volt. Itt kezdték el gyártani 1953-ban a GAZ 69-es gépjárművet, majd egy évvel később már az Uljanovszkij Autógyár (UAZ) termékei között is megjelent a „69”-es. 1956-ban teljesen átvette a gyártást az UAZ, egy idő után a motorháztető elején lévő feliratot is megváltoztatta, ennek ellenére az itt készített járművek többsége GAZ-ként került forgalomba.
S, hogy ne maradjunk adósak a másik két elnevezés eredetével sem, íme:
APA-12: APA típusnévvel illetik a magyar légierőben használt légijárműindító gépjárműveket. Ezen belül az APA-12-es indító gépjármű a Mi-1 helikopter típust szolgálta. Amikor a Mil Mi-1 ki lett vonva a szolgálatból, az APA-12-eseknek is erre a sorsra kellett volna jutni, de egy közülük megúszta a selejtezést. A börgöndi alakulatnál szolgáló Palotai Tamás zászlós szárnyai alá vette és átmenekítette a Mi-2 helikopterek üzemeltetéséhez. Innentől kezdve a katona és a jármű sorsa összefonódott és „Tomika” felirat került a rendszámtábla helyére.
Borsos Zoltán kunhegyesi autószerelő mester keze munkáját dicséri a RepTárba 2018 decemberében megérkező veterán gépjármű.