Új helyre került Farkas Bertalan emléktáblája

Új helyre került, az 1980. június 21-én felavatott emléktábla, melyet Farkas Bertalan űrhajósnak állított Szolnok városa. Az emléktábla 2020. június 21-től a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum udvarán, az L-29-es „Delfin” sugárhajtású repülőgép mellett található.

Előzmény:
1980. május 26-án Farkas Bertalan űrhajósunk az Interkozmosz program keretében feljutott az űrbe. A Szaljut-6 űrállomáson tudományos-kutató munkát végzett, azóta világhírűvé vált magyar műszerekkel. Hazatérése után, 1980. június 21-én Farkas Bertalan meglátogatta Szolnok almamáterét, a Kilián György Repülőtiszti Főiskolát. A fotón a két kiképzett magyar űrhajós, Farkas Bertalan és Magyari Béla az L-29 „Delfin”-nél látható, amely típussal anno Szolnokon repültek.
 
Részletek:
Farkas Bertalan és szovjet-orosz parancsnoka, Valerij Kubaszov a Szojuz-35 űrrepülővel tértek vissza a Szaljut-6 űrállomásról a Földre 1980. június 3-án.  Visszaérkezésüket követően Bajkonurban az űrhajós-komplexum fasorában, a hagyományokhoz híven, fát ültettek. A mintát alapul véve, Szolnokon a Tiszaliget bejáratánál felállított felszabadulási emlékmű parkjában, 1980. június 21-én rózsákat ültetett a szovjet-magyar űrpáros. A felszabadulási emlékmű és a park megszűnt. A 40 éves évforduló alkalmából, a RepTárnak adományozott tábla az L-29-es „Delfin” sugárhajtású kiképző repülőgép mellé került.